Creating UML / Graphs with Mermaid

Ako vy kreslite UML diagramy alebo grafy? Kreslíte? U nás ani moc nie, ale občas sa to zíde a je fajn mať fungovanie nejakej časti systému popísané napríklad sekvenčným diagramom. V minulosti som používal draw.io. Super nástroj, ale bol s tým štandardný problém. Ako uchovávať diagramy? Ako ich pridávať do dokumentácie? Ako ich zdieľať? A najväčší problém ako ich dodatočne upravovať 🤔? Párkrát som využil PlantUML, ktorý to presne riešil. Jednoducho diagram vytvorím pomocou textu priamo v markdown-e a tool za mňa na tom mieste vyrenderuje obázok. Za mňa je to super riešenie.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://blog.vyvojari.dev/2024-05-08-creating-uml-graphs-with-mermaid
2 lajkov

Mermiad pouzivam aj ja v dokumentacii, ktoru pisem do Azure DevOpw wiky, kedze ju tam maju integrovanu.

Ale chat gdp plugin som nepoznal, stale ma to neprestava udivovat.
Nedavno som prekladat python kod do C#, kde na pozadi asi bezal ChatGdp a vysledok bol o dost lepsi, ako klasicky prekladac.

GenAI ma prekvapuje každý deň.

Podobne ako u teba ma teraz prekvapuje pri konverzii Firebird stored procedúr do Postgre stored procedúr :blush:

To generovanie UML cez Mermaid + ChatGPT je ale fakt dosť dobré. Len slovne popíšem čo robím a triafa sa fakt dosť dobre.