Už niekoľko týždňov rozmýšľam, či má ešte v dnešnej dobe význam technické blogovanie. Celkovo si všímam, technických blogov ubúda, a keď sú tak hlavne o AI, podobne aj fóra alebo vývojárske skupiny zívajú prázdnotou, pokiaľ nepočítame nové „super cool“ AI vygenerované knižnice.
Sám som sa k takým úvahám dostal po tom ako som riešil nejakú vec a napadlo ma vyskúšať si spraviť užívateľsky definovanú funkciu pre MariaDb v .NET 10 a AOT kompilácie (normálne sa píšu v C a kompilujú sa do dll/so), ktorá riešila bloom filter priamo v databáze. To by bolo kedysi na blogový článok, je to nezvyčajná téma v zaujímavom kontexte. Aj s opisom prečo to príčetní ľudia nerobia (MySQL/MariaDb ti síce povie, že na vstupe UDF je string, ale nepovie či je to string alebo binary a nepovie ani enkoding a collation).
No potom som si uvedomil, že každý máme na kliknutie PHD študenta softvérového inžinierstva a Copilot to dokáže spraviť za 30 sekúnd a na jeden prompt. Ak nepočítam sebarozvoj, tak má to ešte vôbec zmysel?
Pre mňa ma písanie tyždenníku sebaedukačnú funkciu. Ak riešiš nejaký problém, tak spísanie toho problému ti pomôže si spraviť na to lepší názor. Koľko krát sa mi to stane, keď som donútený písať dokumentáciu, že prídem na niečo, čo som v prvotnom zadaní zabudol.
Preto za mňa, ak riešim nejaký problém, tak ho síce môžem vyriešiť pomocou AI, ale možno na konci nebudem vedieť, ako sa vyriešil, len že sa vyriešil. To zanáša do systému veľa znalostného dlhu.
Teraz som čítal veľa článkov o loopovaní. Aká to je vec a aj to, ako to práve zvyšuje ten znalostný dlh. Nie je nič jednoduchšie ako spraviť zadanie a vyloopovať cez orchestráciu riešenie. Ale ak to nemáš pod kontrolou, tak s tým v budúcnosti pohne zasa iba AI. Takéto veci sa na seba postupne nalepujú a výsledkom môže byť systém, ktorý prestane škálovať, fungovať a bez AI s ním ani ďalej nepohneš.
To som trošku odbočil, a vyfľusol som si myšlienkový buffer, ale mal to byť taký oslí mostík k tomu, prečo písať technologické blogy. Aby si si ten koncept/tému/riešenie nechal prehnať cez mozog. Za mňa nevadí, ak si koncept a kód vygeneruješ v AI a potom na základe toho napíšeš znalostný článok. S AI by sme na to mali mať viac času, však?
Pre mňa ma písanie tyždenníku sebaedukačnú funkciu.
Takto prave takyto typ blogov som nemal na mysly. To je stale OK, lebo prinasa zaujimave odkazy. Myslel som blogy typu “kauzalistiky”, proste mame problem a ako sa vyriesil.
To zanáša do systému veľa znalostného dlhu.
To suhlasim AI asistovane programovanie si skusam na hoby prejektov a mam pocit, ze som sa nic nenaucil. A tiez mam pocit, ze hlupnem, ze sa mi uz nechce rozmyslat.
Aby si si ten koncept/tému/riešenie nechal prehnať cez mozog.
To robim aj s kodom, ked vyrieism issue, tak ju este den dva nezavriem a necham si ju prejst cez hlavu.. To sa tiez stava s AI take neintuivne.
S AI by sme na to mali mať viac času, však?
To som si vravel aj ja, no odkedy mam k dispozicii agentovy vyvoj, tak som nedokoncil ani jeden hoby projekt. A to som clovek, co ramcovo dokoncil 8 z 10 veci co zacal, a z tohho jednu, kvoli technologickym prekazkam.