Ak niečo môže skutočne zmeniť svet počítačov, tak je to budúcnosť, v ktorej budú počítače priamo pripojené na mozog človeka. Na začiatok to bude prepojenie smerom von, teda možnosť ovládať počítač jednoduchou myšlienkou. Na to sa nechytá myš s klávesnicou, dotyková obrazovka, ba ani hlasový asistent. V druhom kroku sa naučíme posielať informácie do mozgu, a tak priamo vyvolať obraz, zvuk, pocit. Toho druhého sa za našich životoch asi nedočkáme, ale prvá možnosť má pred sebou veľký potenciál. Preto sa netreba čudovať, že do tejto oblasti investoval aj Elon Musk a vytvoril spoločnosť Neuralink. Dosiaľ bolo pripojenie do mozgu dosahované pevnými ihlami. Neuralink ale prišiel s nápadom flexibilného kábliku, ktorý znesie aj nejaký ten otras a následne nepoškodí mozog. K tomu vyvíjajú aj robota, ktorý potrebnú sondu do mozgu zavedie. Tým sa odstráni tá najproblematickejšia časť procesu a tou je človek. Lebo nechať sa hrabať človeku vo vlastnej hlave nikto nechce.
Ku .Net 5 - velmi sa bojim inicilizacie cez new(), bojim sa, ze bude moct za znizenie citatelnosti kodu a ze richlim pridavanim dalsich a dalsich features sa s C# stane C++ (vela featur, ktore nik nepozna vsetky a kod sa stava malo citatelny)
Ale na code generatori sa velmi tesim, v klasickom .NET-e boli T4, ale v core som zatial nenasiel adekvatnu a funkcnu nahradu.
U nás to hlavne používame na konverziu view modelu do .d.ts pre interné api v Angular, ale istotne by to šlo aj na iné veci použiť. Veľkou výhodou je že .csx má intelisense, nie ako v T4, že build a check for error.
btw ak niekoho zaujíma, tak na genererovanie .d.ts používame TypeLitePlus
dotnet-script som skusal davnejsie, ale mal som s nim problem, ze ked som mal csx subori primo v projekte, tak nesiel skompilovat. A vtedy sa mi to nepodarilo vyriesit (ja som potreboval generovat C# kod a nejake XML-ka k tomu).
T4 malo nejaky extension do VS a potom podporovalo aj intelisense.
U nás to hlavne používame na konverziu view modelu do .d.ts pre interné api v Angular,…
Trosku mimo temy, no podobny pristup som videl aj inde. Zaujima ma, preco sa to robi. Ja som zatial vzdy podobne veci riesil cez Swagger/OpenAPI a Autorest/NSwag.
Ja som velmi skepticky voci tvrdeniu, ze ovladanie pocitaca myslienkami nahradi klavesnicu a mys. Jednoducho preto, ze by to bolo pre pouzivatela bolo velmi narocne a nepohodlne. Jeho vyuzitie vidim ale uplne inde.
Jedna vec je neuralink, kde pomocou myslienok budem vediet ovladat napriklad roboticku protezu, pretoze to je pre mozog velmi prirodzene. Ale skus si predstavit, ze budes myslienkou klikat na tlacitko alebo skrolovat stranku - ved to je ovela narocnejsie, ako pouzivat mys, alebo touchscreen. Jednoducho, niesme na to evolucne prisposobeny.
Vedel by som si este predstavit diktovanie textu pomocu myslienok, ale to sa mi zda rovnako utopicke, ako ked Turing veril, ze coskoro vymyslime vseobecnu umelu inteligenciu, alebo ked pocitac porazil Kasparova v sachu a mnohi si mysleli, ze uz sme na prahu vseobecnej umelej inteligencie.
Ovladanie svalov a citanie myslienok su dva uplne odlisne svety. Ked ovladam ruku, vysielam presne signaly cez nervovu sustavu a da sa to relativne jednoducho merat. Tento princip je znamy uz desatrocia. No my este nemame ani len prestavu, ako funguju myslienky a uz vobec nie ako, by sme ich citali - to by sme potrebovali citat aktivitu v kazdom neurone? Jednoducho, ked niekto tvrdi, ze Musk ide citat myslienky, je to len buzzword.
Pouzivame na interne API Angular aplikacie. Kedze ide o interne API (pod aktualnymi credentials prihlaseneho uzivatela), ktore sa casto moze menit, tak to uz nepotrebujes zozlozitit swagerom.
Mozno je to z historickych dovodov, v minulosti nebola podpora swaggeru v asp.net az taka dobra. Teraz sa minimalne da generovanie swaggeru vyrazne customizovat.
Stale napriklad genericke triedy, alebo inheritace mozu robit problemy i ked tusim vo swagger/v3 sa to vyrazne zlepsilo, hoci neviem aka je podpora v asp.net.
Ja som napriklad potreboval generovat nie typescriptove interfaces, ale ES6 triedy aj s default hodnotami. Robil som to zo swaggeru pomocou ts-morph, nie zo zdrojakov, ale je to podobne