Polemika: Je ORM anti pattern?
O tejto polemike som cital uz hadam pred desiatimi rokmi. Za mna, ORM nie je akademicky ciste, ale je velmi vyhodne a prispieva k produktivite. Je to velmi podobne ako hadka o tom ci je anemicky domenovy model antipatern.
A tiez to vypliva z toho, ze je vela roznych typov ORM.
Povedzme si, čo naozaj ORM je. Je to query generátor.
S tymto nesuhlasim, ORM je mapper relacnych entit na objekty.
My dotnetisti sme hickany a rozmaznavany LINQ-om a Entity Frameworkom, no dlho pred tym som robil s ORM-kami v PHP-čku a tam vytvorenie query bola najbolestivejsia cast toho vsetkeho (a kedze sa vsteko zadavlo ako pole stringov, tak som na intelisense mohol zabudnut).
Napriklad (aj ked je to nezmyselny priklad):
Articles::findAll(array(
'WHERE' => 'cathegorry_id = :id AND NOT deleted',
'GROUP_BY' => array('author_id')
),
array(':id'=>$cathegorry_id ));
Vpodstate ked som napisal SQL-ko, tak to bolo kratsie 
Pamätám si z dávnych dôb, kedy sa ako hlavný dôvod pre použitie ORM uvádzalo, že môžete zmeniť databázu, na ktorej beží vaša aplikácia. Pravdu povediac za celú dobu, čo som programátorom, som sa s tým v praxi nestretol.
Kedze robim produktovy vyvoj uz som sa s tym niekolkokrat stretol. Paradoxne toto bolo v EF6 (tam to fungovalo bez problemov) lahsie ako v EF Core (tu uz treba viac testovat). No viacmenej bolo dopredu dane na akych databazach to ma bezat.
Ku ORM mam este jednu vec, casto pocujem argument, ze robi s databazy len tupe ulozisko. No to tiez zalezi na type ORM, Entity Framework tym rozhodne netrpi a v pripade Sqlite a MySQL tam tej funkcionlity a typov este pridava 
A mikroorm mam tiez rad, uz cakam na DapperAOT no ten pride az s .Net 8 (kvoli interceptorom).