Týždeň 2024-46

Dnes by tu mohlo byť témou týždňa vydanie .NET 9. Ale nie všetci moji čitatelia programujú v .NET. Tiež by tu mohol byť skokový nárast používateľov Bluesky, ale aj to bude inde. Nadviažem na minulotýždňovú zaujímavosť týždňa, kde som písal o neblahých dôsledkoch sociálnych sietí na deti.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://blog.vyvojari.dev/vlko-week-2024-46

Ja som Qwant isty cas pouzival ako sukromenjsiu verziu DagDagGo. A tiez pri hrani na OSINT, lebo cim viac roznych vyhladavacov tym lepsie.

Mat vyhladavac, ktory bude dodrziavat dobre mravy a GDPR moze byt zaujimave. No uvidime ci aj komercne uspesne. A som zvedavy co na to Seznam.cz.

Ako to vlastne vyzera na Blue Sky? Je tam obsah? Je to pouzitelne?

Ja som od .NET 9 tiez akosi cakal viac. Hlavne slubovali sorce generatori a ciastocnu podporu AOT v EF Core.

.EF Core a AOT. Bol som na pivo s Jirkom Činčurom. Jirko je v EF Core tíme (mimochodom vraj je to 5členný tím aj s managerom :blush:) a spomínal, že práve na tom pracuje. Že už je toho hotové, len to nefunguje :grinning:

Minulý rok mal na Update Conference prednášku Shay Rojansky, ktorý rozprával práve o tom ako komplikované je AOT podporiť v EF (prednáška bola nazvaná .NET Data and the NativeAOT story)

Áno, na prelome minulého a tohoto týždňa sa vyrojili články - aj zo spoľahlivých médií (ktoré seriózne overujú svoje zdroje) - že sa zdá, že všetky tri veľké AI laby (OpenAI&MS, Anthropic&Amazon, Google) narazili na strop čo sa týka škálovania svojich veľkých LLMs, a že to majú potvrdené z viacerých svojich zdrojov zvnútra daných firiem. To samozrejme dlhodobo písali mnohí (ako Gary Marcus a ďalší jemu podobní skôr k AI skeptickí ľudia), no nemali to tak explicitne potvrdené.
Vlnu záujmu o to vyvolalo to, že OpenAI zrušil očakávané decembrové vydanie novej rodiny modelov (nasledujúcej po GPT4), ktoré dokázateľne trénovali v lete na tom novom extrémne veľkom clustri čo im Microsoft postavil na Azure. Anthropic odkladá vydanie Claude 3.5 Opus modelu, Google pôvodne oznámil vydanie Gemini 2 rodiny modelov tiež na december 2024 no čím sme bližšie tým je viac ticho. A Elon má zjavne teraz veľa inej práce a tak informácii o tom čo presne chce robiť s najväčším superpočítačom na svete (Collosus) čo s NVidia postavili v Memphis, Tennessee, tiež nie je.

Možno ešte tie serózne linky, na ktoré čakáte…

OpenAI, Google and Anthropic are struggling to build more advanced AI | Hacker News (vnútri je Blomberg článok otvorený na archive.org)

https://www.reuters.com/technology/artificial-intelligence/openai-rivals-seek-new-path-smarter-ai-current-methods-hit-limitations-2024-11-11/

s.

1 lajk

Že už je toho hotové, len to nefunguje :grinning:

Ten stav poznam az prilis dobre :smiley:

Minulý rok mal na Update Conference prednášku Shay Rojansky, ktorý rozprával práve o tom ako komplikované je AOT podporiť v EF (prednáška bola nazvaná .NET Data and the NativeAOT story)

Boli na tej prednaske nejake zaujimavosti?

Áno boli, bohužiaľ už je to rok a moja pamäť neslúži tak dobre ako by som chcel :blush:. V princípe ale mal tú prednášku postavenú na príkladoch LINQ providera. Ak niekto niekedy písal LINQ prekladač (ja som jeden písal pre náš KORM) tak vie ako vyzerá expression tree takého dotazu.

Dával príklady takýto LINQ dotazov a hovoril o tom, kde dokážu relatívne ľahko zapracovať podporu pre AOT a kde to bolo v tej dobe takmer nemožné. Hovoril prečo práve viaceré novinky do .NETu / C# boli pridávane hlavne kvôli ním (interceptors, …) aby pomocou source generátorov dokázali aspoň niečo.

Ale v princípe točilo sa to okolo toho, že keby nebolo LINQ možností čo s tým programátor mohol všetko vymyslieť tak by to už mali dávno.

Áno boli, bohužiaľ už je to rok a moja pamäť neslúži tak dobre ako by som chcel :blush:. V princípe ale mal tú prednášku postavenú na príkladoch LINQ providera. Ak niekto niekedy písal LINQ prekladač (ja som jeden písal pre náš KORM) tak vie ako vyzerá expression tree takého dotazu.

Ja som to skusal asi trikrat a nikdy som to nedotiahol do konca, lebo som sa niekde zasekol.

Ale v princípe točilo sa to okolo toho, že keby nebolo LINQ možností čo s tým programátor mohol všetko vymyslieť tak by to už mali dávno.

To mi je jasne, ze to nie je lahke.

Popravde by som ani neckal, ze v case kompilacie spravia rovno SQL-ko (pri niektorych databazach sa privider rozhoduje podla verzie databazy). osobne by som cakal, ze LINQ expression prezije AOT preklad a nasledne ho prelozi vizitor providera ako doteraz a source generator by vygeneroval vsetko okolo, co sa doteraz riesi reflexiou.

Ale zas chapem, sam som mal problem spravit realny source generator, lebo ta compile-time reflexia nie je prijemna. A tiez som sa pozeral, aky kod generuje Dapper.AOT a kvoli anonymnym objektom tam robia poriadnu gymnastiku (vytiahnut z neho field podla mena v generovanom kode nie je nic lahke, kedze na vstupe metody je typ object).