Za úspech v stále nových investičných kolách Anthropic, OpenAI a iných môže skutočnosť, že očakávania trhu sú, že AI bude používať každý a zmení to celý priemysel. Čo ale začíname pozorovať, je viditeľný nedostatok potrebného železa na ktorom by AI inferencia mohla bežať. Určite sa pýtate, ako je to možné, veď Nvidia predáva neuveriteľné množstvo výpočtového hardvéru. Nuž, tak nejak viac ako polovica plánovaných AI datacentier bola potichu zrušená alebo odložená. Dôvodov je viac, firmy nakupujú GPU, aby sa dostali k najnovším modelom GPU, niet však dostatok datacentier, do ktorých by daný GPU výkon nainštalovali. A tie, čo už existujú, občas nemajú dostatok energie na ich beh, a tak čakajú nečinne až bude dostupná patričná energetická štruktúra.
Inac aj mne uz chodia AI pull requesty, v prvom pripade mam len podozrenie, lebo fixuju problem, ktory realnemu cloveku nastane tazko a v druhom to je priznane (do .github/CONTRIBUTING.md som napisal, ze ak je request spraveny AI, tak sa ma uviest model a modely to asi respktuju), ale to je len drobny fix tiez obskurneho problemu.
A teraz neviem ci je to prispievanie dobre alebo zle.
Minimalne by som cakal, ze pri open-source projektoch bude ten pull-request inicializovat nejaky clovek. Ci to uz urobi on rucne, alebo napromptuje nejakeho AI agenta, ale nepaci sa mi to plosne scanovanie repositories a take to zbytocne menenie zdrojakov, bez nejakeho jasneho ciela.