Týždeň 2026-31

Keďže tu je leto, tak máme menej technických správ a ľudia na dovolenkách majú čas rozmýšľať. Mňa dovolenka ešte len čaká, ale napriek tomu mi po rozume chodia myšlienky na to, čo nás v najbližších rokoch čaká. Preto začnem prvým zamyslením. To je o stejkovej analógii. Každý si dnes vie naštudovať návod, ako si pripraviť perfektný stejk. Každý z nás má nejakú reštauráciu, kde mu pripravia jeho vysnený stejk. Na každú takú reštauráciu však pripadajú desiatky takých, ktoré vám donesú stejk silno prepečený. Asi ten dobrý stejk nie je len technologický postup, ale budú tam skúsenosti a niečo navyše, čo sa ťažko definuje. Rovnako je to s AI, čím viac s ňou robím, tým viac si všímam, že nič nie je na prvý prompt. Niekedy áno, ak ide o vec, čo máme v zdrojákoch x-krát, a dobre jej to ozdrojujem, tak tam sa väčšinou nemýli. V tých zložitejších musím loopovať. V stejkovej analógii je AI ako tá tuctová reštika, postup a návod majú rovnaký, ale to, aký stejk ja presne chcem, nevie a bezo mňa to nezvládne.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://blog.vyvojari.dev/vlko-week-2026-31/

Trošku sa k security viaže aj nasledujúca téma. Čoraz viac poskytovateľov webového obsahu zisťuje, že neposkytujú obsah pre ľudí, ale pre boty. My sme najskôr skúšali obmedzovať zlé boty vlastnými riešeniami, ale ten rozsah a variabilita nás prinútili prejsť na Cloudflare.

Neskusali ste aj Anubis?

Inac na konkurecnom portali, kde je Microsoft zakazane slovo, boli nedavno spravicky o tom, ze podiel linuxu sa pri prehliadani stranok zvysuje. No osobne mam pocit, ze to bude AI botmy alebo agentami, ktore pouzivaju skutocna browsre aby vyzerali ako pouzivatelia.

Neskúšali, chceli sme to riešiť na úrovni providera, nejaké vrstvy sme už mali aj my vyvinuté, ale škála akou operuje cloudflare je pre nás pohodlnejším riešením. Za normálnych okolností zákazník nespozoruje zmenu, okrem toho cloudflare rieši pre nás ďalší problém, ktorý by sme mi nevedeli. DDoS útok. Minulý týždeň sme mali dva krátke výpadky, pretože ak na teba ide súčasne 10k unikátnych IP za pár minút z bot siete, tak s tým nič nespravíš. Cloudflare ale predpokladám, že ich už všetky pozná a od nasadenia sa ďalší neobjavil.